مراحل مختلف انجام مدیریت فرآیندهای کسب و کار

مدیریت فرایندهای کسب و کار یا Business Process Management ، با اصطلاح BPM یاد می‌شود. مدیریت فرایندهای کسب و کار در اکثر سازمان‌ها و شرکت‌ها، یک چالش بزرگ و پیچیده است.

مدتی قبل، بسیاری از صاحبان مشاغل تصور می‌کردند که استفاده از رویکردهای مدیریت فرایندهای کسب و کار، هزینه اضافی است و برای آنها مزیتی نخواهد داشت. اما امروزه رفتار مدیران و صاحبان مشاغل، تغییر کرده است و بینش جدیدی نسبت به رویکرد مدیریت فرایندهای کسب و کار، پیدا کرده‌اند. در واقع در صورت عدم سازماندهی و ایجاد سیستم، کسب و کارهای ضعیف و شکننده شده و به راحتی از لیست حذف خواهند شد.

مدیریت فرایندهای کسب و کار یا BPM ، شامل بخش‌های مختلفی است که روند طی شده در هر کدام نیازمند راه‌های متنوع، مهارت‌های مختلف و دستگاه‌های ویژه هستند؛ از این ویژگی‌ها جهت حمایت از ساختار، کنترل و تحلیل روندها و فرایندهای طی شده در کسب و کار استفاده می‌شود.

مدیریت فرایندهای کسب و کار (BPM) ، از دو علم مدیریت و فناوری اطلاعات (IT) به وجود آمده است و همین ساختار ترکیبی ویژه، باعث محبوبیت فراوان آن در بین افراد مختلف و کسب و کار شده است.

با پیشرفت و ادغام دو علم مدیریت و فناوری اطلاعات، رویکرد مدیریت فرایندهای کسب و کار هم رشد کرده و مسیر پیشرفته شدن را طی می‌کند.

اگر واضح‌تر بخواهیم صحبت کنیم، BPM بعد از رویکردهای متفاوت TQM (مدیریت کیفیت جامع) و BPR (مهندسی مجدد فرایندهای کسب و کار) در کنترل و مدیریت و همراه با گسترش سیستم‌های مدیریت و کنترل پایگاه داده‌ها، سیستم‌های کنترل منابع سازمان‌ها و در نهایت سیستم‌های مدیریت روند کار در IT، برای بهبود و پیشرفت خدمات ارائه شده، ایجاد شد. منظور از بهبود در خدمات، فرایندهایی مد نظر است که در کاهش هزینه‌ها و سرعت، و افزایش کیفیت نتیجه نهایی، موثر باشند. همچنین برای حمایت از اجرا شدن هر چه بهتر رویکرد مدیریت فرایندهای کسب و کار شرکت‌ها و سازمان‌ها، سیستم‌های مدیریت فرایندهای کسب و کار یا BPMS ، تهیه و تولید شده است.

اگر شما در مدیریت عملیات و فرایندهای انجام شده در سازمان یا شرکت خود دچار چالش شده‌اید، نگران نباشید؛ ما در ادامه مقاله به رویکرد مدیریت فرایندهای کسب و کار و انواع فرایندهای سازمانی، بصورت کامل پرداخته‌ایم.

 

مدیریت فرایندهای کسب و کار (BPM) چیست؟

همانطور که پیش از این گفته شد، مدیریت فرایندهای کسب و کار، در موقعیت‌های مختلف، تعاریف متفاوتی دارد. با این حال برای رسیدن به یک تعریف جامع از مدیریت فرایندهای کسب و کار، می‌توان به این مفهوم تکیه کرد: “نحوه ایجاد سازمان، ویرایش، تجزیه و تحلیل فرایندهای قابل پیش بینی که هسته اصلی کسب و کار را تشکیل می‌دهند”.

هر بخش در یک سازمان یا شرکت، وظیفه دارد که مقداری داده‌های اولیه را گرفته و آن را به چیز دیگری تبدیل کند؛ همچنین هر بخش می‌تواند ۱۲ یا بیشتر فرآیند اصلی داشته باشد و برای بهبود خدمات خود، در موقعیت مناسب از آنها استفاده کند. مدیریت فرایندهای کسب و کار یک نظم سازمان یافته است که در روند کار یک قدم به عقب می‌رود و به طور کلی و عمقی به جزئیات سازمان یا شرکت نگاه می‌کند. سپس با استفاده از بررسی‌های دقیق، به بهبود و کارآمدتر کردن وضعیت موجود، می‌پردازد. مدیریت فرایندهای کسب و کار، نه وظیفه کنترل افراد را به عهده دارد (که روی وظایف کارمند متمرکز شود) و نه مدیریت پروژه‌ (که جریان‌های غیرقابل پیش بینی را کنترل کند). مدیریت فرایندهای کسب و کار، در مورد کنترل یا سازماندهی مجموعه فعالیت‌هایی است که از یک پروژه ناشی می‌شوند. این پروژه‌ها غالبا یکبار مصرف بوده و قابل تکرار و بازیابی نیستند. برای مدیریت دقیق و بهتر پروژه‌ها میتوان از نرم افزارهای کاربردی در این زمینه استفاده کرد.

یکی از محبوبترین نرم افزارهای موجود  استفاده از ProcessMaker هستش این مجموعه جهت طراحی و پیاده سازی فرآیندها از این ابزار قدرتمند استفاده می کند.

مدیریت فرایندهای کسب و کار (BPM) ، بیشتر روی فرایندهای تکراری و یکبار مصرف که از الگوهای قابل پیش بینی استفاده می‌کنند، متمرکز است. امروزه عدم استفاده از مدیریت فرایندهای کسب و کار، موجب بی نظمی‌ و هرج و مرج در سازمان و آسیب رساندن به بخش‌های حیاتی آن می‌شود.

در ذیل به چند مورد از سناریوهایی که عدم استفاده از مدیریت فرایندهای کسب و کار ایجاد می‌کند، پرداخته‌ایم:

  • بالا رفتن آمار وقت‌های تلف شده
  • کاهش کارآمدی
  • افزایش خطاها و اشتباهات در کسب و کار
  • افزایش سرزنش‌های روحی
  • کمبود اطلاعات و داده‌های ارزشمند
  • از بین رفتن انگیزه و روحیه کاری در افراد
keyboard_arrow_up